Skønne, smagfulde og sprøde brune kager til juletiden og til hyggelige stunder året rundt.
Til ca. 130 småkager
Du skal bruge:
250 g. sirup
125 g. smør
125 g. brun farin
1/2 tsk. kanel
1/2 tsk. nelliker
5 g. skrællet ingefær
Skal af 1 skyllet appelsin
400 g. hvedemel
1/2 tsk. Natron
Halve eller hele smuttede mandler til pynt.
Sådan gør du:
Hæld sirup i en gryde. Tilsæt smør og lad smørret smelte i siruppen.
Rør rundt.
Tilsæt brun farin. Rør rundt og kog blandingen op.
Lad blandingen små-koge et par minutter. Rør rundt.
Hæld blandingen i en skål og lad det afkøle.
Finhak imens ingefær. Skræl desuden den skyllede appelsin og finhak appelsin-skrællen fint.
Når blandingen er afkølet, tilsættes krydderier, ingefær og finthakket appelsin-skræl.
Rør blandingen rundt.
Tilsæt Natron til melet, og tilsæt melet i skålen lidt efter lidt imens der røres rundt.
Når alt melet er rør i, samles dejen.
Sæt den på køl 1 times tid for, at dejen kan samle sig.
Når dejen har stået på køl, og har samlet sig og er blevet mere fast, deles dejen i to dele.
Rul hver del til en lang rulle.
Pak hver dejrulle ind i husholdnings-film, og læg dem på frost.
Lad dem ligge på frost 1 dag inden de skæres ud i tynde skiver.
Inden dejen tages ud af fryseren, gøres mandler klar.
Hæld mandler i en gryde. Overhæld med vand og lad vandet koge op.
Lad det koge et par minutter, og tag så gryden af varmen.
Lad vandet køle lidt af, inden mandlerne smuttes.
Når mandlerne er klar, tages den første dejrulle ud.
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
Tag bageplader ud af ovnen, og beklæd med bagepapir.
Tag husholdnings-filmen af, og læg dejrullen på et skærebræt.
Tag en skarp kniv, og skær så tynde skiver af dejrullen som du kan.
Læg skiverne på bagepapiret.
Tag 1/2 eller 1 mandel og læg på hver småkage.
Sæt pladen i midten af ovnen, og bag 8-10 min.
Imens den første plade brune kager bages, tages næste dejrulle ud af fryseren, og processen gentages.
Hold øje de sidste minutter med, at kagerne på første bageplade i ovnen ikke bliver for mørke.
Tag småkagerne ud af ovnen, og lad kagerne afkøle på bagepladen.
Tag igen 1/2 eller 1 mandel og læg på hver småkage, og gør næste bageplade klar til at komme i ovnen.
Gentag processen.
Hav 4 bageplader parat. Hvis ikke du har 4 bageplader, så lad småkagerne på bagepapiret på den bageplade der er mest afkølet, glide over på en bagerist, eller direkte på køkkenbordet, så bagepladen kan tages i brug til næste portion småkager.
Småkagerne er skønne til både hvid og rød gløgg til juletid samt til en kop kaffe eller the resten af året.
God fornøjelse!
Comentarios